Het werk bij de Buurtvoorlichters geeft mij veel voldoening

Bianca maakt sinds december 2022 deel uit van het team Buurtvoorlichters. Ze is door haar werkconsulent doorverwezen naar dit project om weer deel te nemen aan een activiteit en om nieuwe mensen te ontmoeten. Doordat ze voor een groot deel is afgekeurd en reeds een bepaalde leeftijd heeft bereikt, is het lastig om nog op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Maar het vrijwilligerswerk bij de Buurtvoorlichters was een schot in de roos.

“Ik heb meer dan 40 jaar gewerkt in zorgzame beroepen zoals in de verpleging. Je staat altijd in contact met mensen. Als je dan stopt met werken, mis je dat wel.”

Bij de Buurtvoorlichters staat Bianca weer in contact met de andere vrijwilligers en de bewoners van Gouda. Ze wordt blij van het delen van haar kennis en kan haar ervaringen delen met haar teamgenoten. 

“Het vrijwilligerswerk is iets wat ik doe vanuit mijn hart en ziel en daar geen geld aan verbind. Je krijgt zoveel meer terug. We helpen elkaar als team en dat geeft mij veel voldoening.”

Bianca voelt zich als een vis in het water binnen het team. Samen actief zijn in de buurt, nieuwe mensen ontmoeten en de compassie in de groep is groot. Er is veel vertrouwen in het team en de vrijwilligers stellen zich kwetsbaar op. Mensen die gesloten zijn, openen zichzelf na een tijdje en durven dingen te delen die ze anders nooit delen. Je wordt aan het denken gezet en leert van elkaars culturen. De groep staat altijd klaar voor elkaar en onderling motiveren de vrijwilligers elkaar om nieuwe stappen te ondernemen. 

“In al die 64 jaar dat ik leef, heb ik nog nooit zoveel complimenten gekregen in deze groep en dat voelt heerlijk.”

Er heerst een positieve sfeer in de groep. De Buurtvoorlichters gaan uit van elkaars krachten en versterken elkaar op die manier. Het leukste vindt Bianca om te werken met mensen van andere culturen. Ze leert veel van hoe zij kijken naar bepaalde dingen in het leven. Ze heeft veel respect voor hen, omdat ze een heel nieuw leven beginnen in een ander land waarbij zij zichzelf opnieuw moeten terugvinden in een nieuwe cultuur.

Bianca heeft tot slot een boodschap aan alle werkzoekenden in Gouda: “Blijf jezelf, luister naar je hart en ziel en doe dingen waarbij je passie voelt. Neem geen baan aan omdat het moet van je werkconsulent, maar kies voor iets wat jou gelukkig maakt.”

Geschreven door

Sirikan van Woerkom – Maneejun

Vrijwilliger